Cartierul „Constantin Brancusi”

Cartierul „Constantin Brâncuşi” din Sectorul 6 este cea mai mare investiţie din ţară în domeniul construcţiei de locuinţe care se adresează în exclusivitatea tinerilor.

Cartierul „Brâncuşi” are o suprafaţă totală de 115.000 metri pătraţi, incluzand 30 de blocuri de locuinţe cu chirie pentru tineri, însumând circa 1.680 de apartamente, 360 de unităţi locative pe credit ipotecar (grupate în 6 blocuri ) şi o zonă cu vile.

Programul de construcţie a locuinţelor din Cartierul „Brâncuşi” a fost derulat prin Agenţia Naţională de locuinţe, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor Construcţiilor şi Locuinţei şi a beneficiat în prima faza de o finanţare de la bugetul de stat de 1.147 de miliarde de lei.

Lucrările de viabilizare a terenului – introducerea utilităţilor în zonă au intrat în atribuţia Primăriei Sectorului 6:

– Introducere reţele apă şi canalizare;
– Drumuri şi sistematizare pe verticală care includ parcările şi amenajarea aleilor adiacente blocurilor;
– Alimentare cu energie electrică de joasă tensiune.
Primaria Sectorului 6 prin Directia de Administrare a fondului Locativ Sector 6 administreaza un numar de 30 de blocuri locuinte tineret.

Cartierul „Constantin Brâncuşi”  din Sectorul 6 este structurat in trei zone :

Zona A –  blocuri  locuinte tineret;
Zona B  – zona de vile prin programul de credit ipotecar
Zona C – blocuri  locuinte tineret si locuinte ANL prin programul de credit ipotecar

La sfârşitul anului 2005 au fost date spre folosinţă primele 1.180 de apartamente, grupate în 22 de blocuri din zona A a cartierului, a căror valoare de investiţie a fost de aproximativ 1.377 de miliarde de lei vechi din fonduri guvernamentale şi locale.

Din această sumă, la vremea respectivă, investiţia Primăriei Sectorului 6 a fost de 201,5 miliarde de lei şi a constat în lucrări de viabilizare a cartierului (aducţiune a apei, canalizare, sistematizare verticală, străzi, iluminat public, parcaje, alei pietonale şi alei de acces).

Zona A cuprinde 22  blocuri de locuinţe  (A, B, C, D, E, F, G. H, I, J, K, L, M, N, O, P, R, S, T, U, V si W)  în sistem de închiriere, cu un total de 1180 de unităţi locative.

Zona C cuprinde 8 blocuri de locuinţe (C1.1; C1.7; C1.8; C1.9; C1.10; C1.12; C1.13; C1.14) în sistem de închiriere, cu un total de 499 de unităţi locative, din care 206 sunt garsoniere, 226 apartamente cu două camere şi 27 apartamente cu trei camere. Si un numar de 6 blocuri locuinte ( C1.2, C1.3, C1.4, C1.5, C1.6, C1.11 ) in regim credit ipotecar.

Pentru utilităţile din zona C, suma investită de Primărie se ridică la 15,1 milioane de lei, însă proiectele Primăriei pentru cartierul Brâncuşi, nu se opresc aici, avandu-se in vedere in viitorul apropiat  construirea unei grădiniţe şi a unei creşe,.